*Σ.τ.Μ: Σημείωμα της Μεταφράστριας

Η επιλογή του ονόματος του blog είναι ένας τρόπος απόδοσης φόρου τιμής στους αφανείς ήρωες, στους άγνωστους μεταφραστές, που πάντα μένουν στο περιθώριο. Σε αυτούς που το έργο τους συνήθως δεν λαμβάνεται σοβαρά υπόψη και το όνομά τους δεν αναφέρεται συχνά. Σε όλους αυτούς, που για πολλούς πρέπει να ξέρουν τα πάντα, αλλά για τους περισσότερους δεν κάνουν τίποτα. Είναι μια απάντηση στην ερώτηση: «Με τί ασχολείσαι; Α! Το σπούδασες;» και σε σχόλια τύπου: «Σιγά, μωρέ τη δουλειά! Ανοίγεις λεξικό, βρίσκεις λέξη, κλείνεις λεξικό». Η μετάφραση είναι πολλά παραπάνω από λεξικά και ηλεκτρονικά προγράμματα και η δουλειά του μεταφραστή δεν περιορίζεται στο τέλος μια σελίδας υπό το σύμβολο Σ.τ.Μ! Κι αν για πολλούς, οι μεταφραστές είναι «αόρατοι», εδώ συμμεριζόμαστε την άποψη του M. Serres για τους μεταφραστές, σύμφωνα με την οποία, οι μεταφραστές πρέπει να αποτελέσουν αναπόσπαστο κομμάτι της συντροφιάς των αγγέλων και να μην ξεχνούν ότι ... les pires Anges se voient; les meilleurs disparaissent…(οι χειρότεροι άγγελοι είναι ορατοί, οι καλύτεροι εξαφανίζονται). Με αυτό το blog θα εξαφανιστούμε σίγουρα, παναπεί θα γίνουμε καλύτεροι!

*Σ.τ.Μ.: Κι αν νομίζετε ότι σ’ αυτό το blog θα βρείτε μόνο Μεταφραστικά, γελιέστε! Σε αυτή την πόλη των Αγγέλων…ο Θεός είναι η Γλώσσα, την οποία και θα υμνούμε! ΕυΛόγησον!

Παρασκευή, 3 Ιουνίου 2011

Hippie hippie shake!

Αν δεν έχετε τι να κάνετε από τις 11 ως τις 13 Ιουνίου και σας περισσεύει κανα φράγκο στη τσέπη, επισκεφτείτε την Κρήτη και συγκεκριμένα τα Μάταλα. Ο λόγος; Εκεί πρόκειται να ξανασυναντηθούν οι χίπηδες, που ως κίνημα τάραξε τα δεδομένα τις δεκαετίας του ’60 και προκάλεσε βαρύ πλήγμα στον καθωσπρεπισμό της εποχής. Κατά της οποιασδήποτε μορφής βίας, τα παιδιά των λουλουδιών είχαν μόνα όπλα τη φαντασία, τη μουσική, τον έρωτα, την ειρήνη και την ελευθερία! Ο Δήμος Φαιστού λοιπόν, ετοιμάζεται πυρετωδώς για το Φεστιβάλ στα Μάταλα, που σε πολλούς θα φέρει εικόνες από τα παλιά ενώ σε άλλους θα δώσει την ευκαιρία να πάρουν μια γεύση από τον τρόπο ζωής των χίπις. Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ θα διοργανωθούν εκθέσεις φωτογραφίας, εκθέσεις βινυλίου,  συναυλίες και ραδιοφωνικές παραγωγές με ήχους του ΄60 και ’70! Κι ενώ στην εποχή τους δεν έλεγαν τα καλύτερα για αυτά τα παιδιά, με σχόλια που είχαν να κάνουν από…την καθαριότητά τους μέχρι τη προτίμησή τους στα ναρκωτικά και το ελεύθερο σεξ, σήμερα στα Μάταλα δεν πέφτει καρφίτσα λόγω της νέας συνάντησής τους. Ψάχνοντας περισσότερα πράγματα για τους χίπις, βρήκα ότι η λέξη “hippie” πρωτοεμφανίστηκε στα τέλη του ’50, αρχές ’60 αλλά χρησιμοποιήθηκε για να περιγράψει τα παιδιά των λουλουδιών που εμείς έχουμε στο μυαλό μας και συγκεκριμένα τη νέα τότε γενιά ανθρώπων με…διαφορετικά γούστα, σε ένα άρθρο του δημοσιογράφου Michael Fallon σε εφημερίδα του Σαν Φρανσίσκο το 1965. Όμως το “hippie”  προήλθε από το “hipster” και αυτό από τις λέξεις “hip” και “hep” που χρησιμοποιήθηκαν για να χαρακτηρίσουν αρχικά τους μουσικούς της jazz και σήμαιναν, σε ελεύθερη μετάφραση ,«αντίληψη» ή «συναίσθηση»! Έτσι, χίπις είναι αυτός που έχει συναίσθηση!

*Σ.τ.Μ.: Επειδή όμως τα πάντα στα Μάταλα είναι ήδη sold out και επειδή δεν υπάρχει περίπτωση να έχετε φράγκα στην τσέπη, ας κρατήσουμε το τελευταίο: ας έχουμε τα μάτια ανοιχτά και την αντίληψη μας σε εγρήγορση με όλα αυτά που γίνονται γύρω μας. Ας γίνουμε όλοι χίπηδες!

http://www.dimosfestou.gr/news/press-release/matala-festival-2011.html
http://oxforddictionaries.com/definition/hippie?region=us

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

www.oranjebus.com

Technohippies are back.See you at Matala!!!

Bery είπε...

Aaaaaa na kai enas anagnwsths pou tha einai ekei! Enhmerwse mas pws perases an kai sigoura tha perasete teleia sta Matala!Have fun!