*Σ.τ.Μ: Σημείωμα της Μεταφράστριας

Η επιλογή του ονόματος του blog είναι ένας τρόπος απόδοσης φόρου τιμής στους αφανείς ήρωες, στους άγνωστους μεταφραστές, που πάντα μένουν στο περιθώριο. Σε αυτούς που το έργο τους συνήθως δεν λαμβάνεται σοβαρά υπόψη και το όνομά τους δεν αναφέρεται συχνά. Σε όλους αυτούς, που για πολλούς πρέπει να ξέρουν τα πάντα, αλλά για τους περισσότερους δεν κάνουν τίποτα. Είναι μια απάντηση στην ερώτηση: «Με τί ασχολείσαι; Α! Το σπούδασες;» και σε σχόλια τύπου: «Σιγά, μωρέ τη δουλειά! Ανοίγεις λεξικό, βρίσκεις λέξη, κλείνεις λεξικό». Η μετάφραση είναι πολλά παραπάνω από λεξικά και ηλεκτρονικά προγράμματα και η δουλειά του μεταφραστή δεν περιορίζεται στο τέλος μια σελίδας υπό το σύμβολο Σ.τ.Μ! Κι αν για πολλούς, οι μεταφραστές είναι «αόρατοι», εδώ συμμεριζόμαστε την άποψη του M. Serres για τους μεταφραστές, σύμφωνα με την οποία, οι μεταφραστές πρέπει να αποτελέσουν αναπόσπαστο κομμάτι της συντροφιάς των αγγέλων και να μην ξεχνούν ότι ... les pires Anges se voient; les meilleurs disparaissent…(οι χειρότεροι άγγελοι είναι ορατοί, οι καλύτεροι εξαφανίζονται). Με αυτό το blog θα εξαφανιστούμε σίγουρα, παναπεί θα γίνουμε καλύτεροι!

*Σ.τ.Μ.: Κι αν νομίζετε ότι σ’ αυτό το blog θα βρείτε μόνο Μεταφραστικά, γελιέστε! Σε αυτή την πόλη των Αγγέλων…ο Θεός είναι η Γλώσσα, την οποία και θα υμνούμε! ΕυΛόγησον!

Τρίτη, 5 Απριλίου 2011

Σκέφτομαι και Γράφω...

*Σ.τ.Μ.: Η παραπάνω είμαι μια έκθεση που έγραψα στην ΄Δ Δημοτικού με τη βοήθεια του παππού μου. Με καμάρι που ο ίδιος "είχε βγάλει" το Δημοτικό, με βοηθούσε πού και πού στα μαθήματα όταν δεν τα έβγαζα πέρα και κυρίως στα Μαθηματικά. "Μέχρι την ΄ΣΤ Δημοτικού μπορώ να σε βοηθάω, παραπάνω δεν ξέρω", μου έλεγε! Η αλήθεια είναι οτι τα κατάφερε καλύτερα και μου έμαθε πολλά παραπάνω, ακόμα και όταν εγω είχα τελειώσει πια το Δημοτικό!Όταν κατάλαβε οτι μου αρέσει περισσότερο η Γλώσσα και οχι τα Μαθηματικά που ο ίδιος αγαπούσε, ακόμα και τότε μου έλεγε "Όσες γλώσσες και να ξέρεις, σε καμία να μην μάθεις τη λέξη "βαριέμαι"! Δεν πρόκειται να τον ξεχάσω ποτέ! Καλό του ταξίδι...

3 σχόλια:

TOP-GRAF είπε...

Belissimo Blog, Bravo!!!

Bery είπε...

Muchas gracias...

thequiller είπε...

μόνο "αρκετά καλό";;; εξαιρετική η έκθεση σου Bery... :Ρ