*Σ.τ.Μ: Σημείωμα της Μεταφράστριας

Η επιλογή του ονόματος του blog είναι ένας τρόπος απόδοσης φόρου τιμής στους αφανείς ήρωες, στους άγνωστους μεταφραστές, που πάντα μένουν στο περιθώριο. Σε αυτούς που το έργο τους συνήθως δεν λαμβάνεται σοβαρά υπόψη και το όνομά τους δεν αναφέρεται συχνά. Σε όλους αυτούς, που για πολλούς πρέπει να ξέρουν τα πάντα, αλλά για τους περισσότερους δεν κάνουν τίποτα. Είναι μια απάντηση στην ερώτηση: «Με τί ασχολείσαι; Α! Το σπούδασες;» και σε σχόλια τύπου: «Σιγά, μωρέ τη δουλειά! Ανοίγεις λεξικό, βρίσκεις λέξη, κλείνεις λεξικό». Η μετάφραση είναι πολλά παραπάνω από λεξικά και ηλεκτρονικά προγράμματα και η δουλειά του μεταφραστή δεν περιορίζεται στο τέλος μια σελίδας υπό το σύμβολο Σ.τ.Μ! Κι αν για πολλούς, οι μεταφραστές είναι «αόρατοι», εδώ συμμεριζόμαστε την άποψη του M. Serres για τους μεταφραστές, σύμφωνα με την οποία, οι μεταφραστές πρέπει να αποτελέσουν αναπόσπαστο κομμάτι της συντροφιάς των αγγέλων και να μην ξεχνούν ότι ... les pires Anges se voient; les meilleurs disparaissent…(οι χειρότεροι άγγελοι είναι ορατοί, οι καλύτεροι εξαφανίζονται). Με αυτό το blog θα εξαφανιστούμε σίγουρα, παναπεί θα γίνουμε καλύτεροι!

*Σ.τ.Μ.: Κι αν νομίζετε ότι σ’ αυτό το blog θα βρείτε μόνο Μεταφραστικά, γελιέστε! Σε αυτή την πόλη των Αγγέλων…ο Θεός είναι η Γλώσσα, την οποία και θα υμνούμε! ΕυΛόγησον!

Κυριακή, 6 Φεβρουαρίου 2011

Belle Époque...

Μετά από αρκετές μέρες απουσίας, βρήκα τον χρόνο επιτέλους να επιστρέψω στην αγαπημένη μου συνήθεια. Ο βασικός λόγος όμως που με έκανε να μην χάσω λεπτό και να μην θέλω δεύτερη σκέψη, παρά να κάτσω στον υπολογιστή μου και να γράψω ήταν η σημερινή μου επίσκεψη στο Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Το επισκέφτηκα για να δω την έκθεση με έργα του Toulouse Lautrec. Δεν ήξερα ποιό έργο να πρωτοκοιτάξω! Διάβαζα και ξαναδιάβαζα τις πληροφορίες, που πλαισίωναν τα έργα του, προκειμένου να συγκρατήσω όσο το δυνατόν περισσότερες πληροφορίες. Πολύ ιδιαίτερη φυσιογνωμία ο κύριος Lautrec, από αριστοκρατική οικογένεια και μάλιστα από γονείς που συνδέονταν με συγγένεια πρώτου βαθμού, με αποτέλεσμα ο μικρός αδερφός του να πεθάνει λίγο μετά τη γέννηση του και ο ίδιος ο Lautrec να βασανίζεται σε όλη του τη ζωή, λόγω γενετικών ανωμαλιών. Προκειμένου να μείνει η περιουσία στην ίδια οικογένεια, ποιος νοιαζόταν για αιμομιξίες! Τα πόδια του σταμάτησαν να αναπτύσσονται φυσιολογικά με αποτέλεσμα το ύψος του να φτάνει μόλις το 1.5 μέτρο. Εξαιτίας αυτής της ανωμαλίας στη σωματική του διάπλαση, αδυνατούσε να ακολουθήσει μία συμβατική κοινωνική ζωή, γεγονός που πιθανώς λειτούργησε καταλυτικά στο να αφοσιωθεί στη ζωγραφική. Κι ενώ οι ορμές και το πάθος του ξεχείλιζαν, ήταν σε κάθε περίπτωση δύσκολο να συμφιλιωθεί με την εμφάνισή του. Στο μεγαλύτερο μέρος της ζωής του αντιμετώπισε πρόβλημα αλκοολισμού και τελικά πέθανε σε ηλικία 37 ετών, έχοντας προσβληθεί από σύφιλη. Αυτά ήταν εν ολίγοις όσα διάβασα, ή έστω όσα έμειναν στο μυαλό μου. Όποια πληροφορία υπήρχε στα ελληνικά υπήρχε και στα γαλλικά κι εγώ διάβαζα και τα δυο. Το θέμα όμως είναι ότι…γαλλικά δεν ξέρω! Και έτσι το πήρα απόφαση! Θα μάθω γαλλικά! Η γαλλική γλώσσα ανήκει στις ρομανικές γλώσσες, ενώ 600 περίπου εκατομμύρια άνθρωποι έχουν τα γαλλικά ως μητρική, πρώτη ή δεύτερη γλώσσα. Το 2006 ήταν η 4η ομιλούμενη γλώσσα στον κόσμο με 520 εκατομμύρια ομιλητές. Λαμβάνοντας υπόψη το προφανές, η αύξηση αυτή δικαιολογείται κυρίως από την φρενήρη πληθυσμιακή αύξηση των αφρικανικών χωρών, όπου κατά βάση ομιλείται η γαλλική λόγω αποικιοκρατίας. Η Ελλάδα ανήκει στην Παγκόσμια Οργάνωση Γαλλοφωνίας (OIF), τα γαλλικά είναι μία από τις δύο γλώσσες εργασίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, παραδοσιακά η γλώσσα της διπλωματίας καθώς και δεύτερη ξένη γλώσσα διδασκαλίας στα σχολεία όλης της Ευρώπης μετά τα αγγλικά. Επίσης, είναι επίσημη γλώσσα για τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή, τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, η μόνη επίσημη γλώσσα για την Παγκόσμια Ταχυδρομική Ένωση και η γλώσσα εργασίας των περισσότερων φοιτητών στο Τμήμα Ξένων Γλωσσών Μετάφρασης και Διερμηνείας…


*Σ.τ.Μ.: Όλα τα παραπάνω τα ήξερα, αλλά ποτέ δεν είχα σε «εκτίμηση» τα γαλλικά. Και τελικά με ενέπνευσε ο Lautrec, η Belle Époque, τα καμπαρέ, οι οίκοι ανοχής και τα ελαφρά ήθη του Παρισιού του 19ου αιώνα; Pourqui pas? 

Η έκθεση θα διαρκέσει ως 27 Φεβρουαρίου
Info:   http://www.tf.auth.gr/teloglion/default.aspx?lang=el-GR&loc=1&&page=558&eventid=540

Δεν υπάρχουν σχόλια: