*Σ.τ.Μ: Σημείωμα της Μεταφράστριας

Η επιλογή του ονόματος του blog είναι ένας τρόπος απόδοσης φόρου τιμής στους αφανείς ήρωες, στους άγνωστους μεταφραστές, που πάντα μένουν στο περιθώριο. Σε αυτούς που το έργο τους συνήθως δεν λαμβάνεται σοβαρά υπόψη και το όνομά τους δεν αναφέρεται συχνά. Σε όλους αυτούς, που για πολλούς πρέπει να ξέρουν τα πάντα, αλλά για τους περισσότερους δεν κάνουν τίποτα. Είναι μια απάντηση στην ερώτηση: «Με τί ασχολείσαι; Α! Το σπούδασες;» και σε σχόλια τύπου: «Σιγά, μωρέ τη δουλειά! Ανοίγεις λεξικό, βρίσκεις λέξη, κλείνεις λεξικό». Η μετάφραση είναι πολλά παραπάνω από λεξικά και ηλεκτρονικά προγράμματα και η δουλειά του μεταφραστή δεν περιορίζεται στο τέλος μια σελίδας υπό το σύμβολο Σ.τ.Μ! Κι αν για πολλούς, οι μεταφραστές είναι «αόρατοι», εδώ συμμεριζόμαστε την άποψη του M. Serres για τους μεταφραστές, σύμφωνα με την οποία, οι μεταφραστές πρέπει να αποτελέσουν αναπόσπαστο κομμάτι της συντροφιάς των αγγέλων και να μην ξεχνούν ότι ... les pires Anges se voient; les meilleurs disparaissent…(οι χειρότεροι άγγελοι είναι ορατοί, οι καλύτεροι εξαφανίζονται). Με αυτό το blog θα εξαφανιστούμε σίγουρα, παναπεί θα γίνουμε καλύτεροι!

*Σ.τ.Μ.: Κι αν νομίζετε ότι σ’ αυτό το blog θα βρείτε μόνο Μεταφραστικά, γελιέστε! Σε αυτή την πόλη των Αγγέλων…ο Θεός είναι η Γλώσσα, την οποία και θα υμνούμε! ΕυΛόγησον!

Τετάρτη, 22 Σεπτεμβρίου 2010

Και μη χειρότερα!

Γυρίζω κουρασμένη από τη δουλειά, είναι 11:00 το βράδυ και δεν με κρατάνε τα πόδια μου. Αποφασίζω να ανοίξω μετά από 3 μήνες τηλεόραση για να ξεχαστώ λιγάκι. Τι το’ θελα;  Έχασα τον ύπνο μου από τα νεύρα, γιατί έπεσα σε ειδήσεις, ούτε θυμάμαι σε ποιο κανάλι, κι ακόμα χειρότερα σε πλάνο με πρώτη μούρη τον Πάγκαλο. Μπορεί να μου πει κάποιος τι τρώει αυτός ο Πάγκαλος και η κοιλιά του δεν γνωρίζει σύνορά; Και με τόσο φαγητό, έχει εκπαιδευτεί και η γλώσσα του, γιατί ανοίγει το στόμα του κι όποιον πάρει ο Χάρος! Μαζί, λέει, τα φάγαμε τα λεφτά, γιατί σας κάναμε όλους δημόσιους υπαλλήλους και έτσι κατασπαταλήσαμε το δημόσιο χρήμα! Καλά, δεν ντρέπεται; Τον βλέπουν και νέα παιδιά που δουλεύουν όλη μέρα! Πώς μπορεί και τους βάζει όλους στο ίδιο τσουβάλι; Ας έλεγε τουλάχιστον, κάποιοι από εσάς βοήθησαν στο να φαγωθούν τα χρήματα. Όχι όλοι. Κι αναρωτιέμαι ποιοί τον ψηφίζουν εδώ και χρόνια για να λέει τέτοια πράγματα; Ως νέα και άμαθη στην αγορά εργασίας της μετάφρασης, έχω να τραβήξω πολύ κουπί ακόμα! Να τρέχεις για έναρξη επαγγέλματος σε εφορίες με τεράστια γραφειοκρατία, να πληρώνεις ΤΕΒΕ χωρίς να έχεις σίγουρη δουλειά, να μην έχεις τα χρήματα να εξοπλιστείς με τα απαραίτητα μεταφραστικά εργαλεία, να συγκατοικείς με άλλα άτομα σε ένα σπίτι που ούτε καν έχει έπιπλα, να κάνεις ένα σωρό άλλες δουλειές για να τα βγάλεις πέρα, με γονείς και συγγενικό περιβάλλον που πλήττεται από την ανεργία και το δημόσιο το αντιλαμβάνεται μόνο από την γραφειοκρατία του και να' χεις έναν Πάγκαλο (και κάθε Πάγκαλο) να λέει ασυναρτησίες, για να μην πω τίποτα χειρότερο! Αυτό που με φοβίζει, όμως, δεν είναι ότι στα 24 μου χρόνια πρέπει να τρέξω πολύ για να μπορέσω να αρχίσω να δουλεύω κανονικά (τι σημαίνει άραγε «κανονικά»;) σε ένα επάγγελμα που με πολλή αγάπη σπούδασα αλλά ότι στην ίδια θέση με μένα είναι πολλοί ακόμα άνθρωποι στην ηλικία μου! Κύριε, Bungalow… και μη χειρότερα!

*Σ.τ.Μ: Συγνώμη που έχω ξεφύγει από τη βασική θεματολογία του blog αλλά δεν μπορούσα να κάνω κι αλλιώς. Έχασα τον ύπνο μου και ήταν η πρώτη φορά που σκέφτηκα ότι είναι προτιμότερο που το σπίτι μου δεν έχει έπιπλα, γιατί θα τα είχα σπάσει όλα! Οι μεταφραστές (και όχι μόνο) που παρακολουθούν το blog κατανοούν ότι η συγκεκριμένη ανάρτηση είναι κάθε άλλο παρά άσχετη με τη θεματολογία!

Πολλοί είχαν τις ίδιες ανησυχίες με μένα:
http://mesastigourna.blogspot.com/2010_06_29_archive.html
http://mauripena.blogspot.com/2010/08/blog-post_6800.html

1 σχόλιο:

hatsou είπε...

Καλά τα λες! Κι άλλα έπρεπε να πεις και να μην ντραπείς. Ποιος έφαγε τα λεφτά δε ξέρω, γιατί φαντάζομαι αν ανοίξεις την κοιλιά του εν λόγω κοιλιόδουλου (με όλη τη σημασία της λέξεως) θα ξεχυθούν ευρώ, δραχμές και 2-3 αρνιά που πρέπει να έφαγε για βραδινό. Συγχύστηκα πάλι!