*Σ.τ.Μ: Σημείωμα της Μεταφράστριας

Η επιλογή του ονόματος του blog είναι ένας τρόπος απόδοσης φόρου τιμής στους αφανείς ήρωες, στους άγνωστους μεταφραστές, που πάντα μένουν στο περιθώριο. Σε αυτούς που το έργο τους συνήθως δεν λαμβάνεται σοβαρά υπόψη και το όνομά τους δεν αναφέρεται συχνά. Σε όλους αυτούς, που για πολλούς πρέπει να ξέρουν τα πάντα, αλλά για τους περισσότερους δεν κάνουν τίποτα. Είναι μια απάντηση στην ερώτηση: «Με τί ασχολείσαι; Α! Το σπούδασες;» και σε σχόλια τύπου: «Σιγά, μωρέ τη δουλειά! Ανοίγεις λεξικό, βρίσκεις λέξη, κλείνεις λεξικό». Η μετάφραση είναι πολλά παραπάνω από λεξικά και ηλεκτρονικά προγράμματα και η δουλειά του μεταφραστή δεν περιορίζεται στο τέλος μια σελίδας υπό το σύμβολο Σ.τ.Μ! Κι αν για πολλούς, οι μεταφραστές είναι «αόρατοι», εδώ συμμεριζόμαστε την άποψη του M. Serres για τους μεταφραστές, σύμφωνα με την οποία, οι μεταφραστές πρέπει να αποτελέσουν αναπόσπαστο κομμάτι της συντροφιάς των αγγέλων και να μην ξεχνούν ότι ... les pires Anges se voient; les meilleurs disparaissent…(οι χειρότεροι άγγελοι είναι ορατοί, οι καλύτεροι εξαφανίζονται). Με αυτό το blog θα εξαφανιστούμε σίγουρα, παναπεί θα γίνουμε καλύτεροι!

*Σ.τ.Μ.: Κι αν νομίζετε ότι σ’ αυτό το blog θα βρείτε μόνο Μεταφραστικά, γελιέστε! Σε αυτή την πόλη των Αγγέλων…ο Θεός είναι η Γλώσσα, την οποία και θα υμνούμε! ΕυΛόγησον!

Πέμπτη, 22 Ιουλίου 2010

Δ.Φ.Α.

Η αλήθεια είναι οτι λόγω των συγκυριών, άρα απολύτως δικαιολογημένα, μόλις δούμε αρκτικόλεξο με πρώτο γράμμα το Δ. δεν μας δημιουργούνται και τα καλύτερα συναισθήματα! Το Δ.Ν.Τ. μόνο αισθήματα τρόμου και ανασφάλειας μπορεί να δημιουργήσει. Δεν θα αναφερθούμε όμως σε αυτό, οχι γιατί το ποιόν του μας αφήνει αδιάφορους ή έχει ελάχιστη επιρροή στη ζωή μας ή εν πάση περιπτώσει φοβόμαστε να αντιμετωπίσουμε τα αρνητικά συναισθήματα που μας δημιουργεί, αλλά γιατί υπάρχουν κι άλλα αρκτικόλεξα με πρώτο το γράμμα Δ. που ενδιαφέρουν περισσότερο αυτό εδώ το blog. Ο λόγος, λοιπόν, για το Δ.Φ.Α. δηλαδή, το Διεθνές Φωνητικό Αλφάβητο. Όταν η φωνητική άρχισε να κερδίζει έδαφος στον επονομαζόμενο δυτικό κόσμο στο τέλος του 19ου αιώνα, οι γλωσσολόγοι άρχισαν από την πλευρά τους να σκέφτονται την τυποποίηση ενός συστήματος φωνητικής καταγραφής. Έτσι, το 1888 η Διεθνής Φωνητική Εταιρεία δημιούργησε και διέδωσε το Διεθνές Φωνητικό Αλφάβητο, το οποίο παρά τις όποιες τροποποιήσεις υπέστη από τότε, σήμερα είναι διεθνώς αποδεκτό και χρησιμοποιείται από την πλειονότητα των γλωσσολόγων. Η βασικός λόγος για την δημιουργία του Δ.Φ.Α ήταν η αναπαράσταση κάθε διακριτού φθόγγου από ένα διαφορετικό γράμμα-σύμβολο. Και παρά το ότι ουσιαστικά δεν υπάρχει όριο στον αριθμό των διακριτών φθόγγων που μπορούν να παράγουν τα όργανα ομιλίας το Δ.Φ.Α. μπορεί να εφαρμοστεί με συνέπεια. Κάπου είχα διαβάσει ότι οι διακριτοί φθόγγοι που μπορούν να παραχθούν από τον άνθρωπο είναι περίπου 180, αλλά δεν ξέρω αν ισχύει τελικά. Αυτό που μπορώ να πω με μεγαλύτερη σιγουριά είναι ότι οι περισσότεροι φθόγγοι και σε όλες τις γλώσσες παράγονται με την τροποποίηση του αέρα, όταν αυτός εξέρχεται από τους πνεύμονες κατά μήκος της φωνητικής οδού. Ανάλογα με την λειτουργία του κάθε οργάνου ομιλίας ο φθόγγος που παράγεται διαφέρει. Για παράδειγμα, αν οι φωνητικές χορδές είναι κοντά η μια στην άλλη και καθώς περνά ο αέρας ανάμεσά τους πάλλονται τότε ο φθόγγος είναι ηχηρός. Διαφορετικά, είναι άηχος. Τέτοιες διαφοροποιήσεις έπρεπε κάπως να καταγραφούν και αυτό έκανε το Δ.Φ.Α.  Τα διάφορα σύμβολα που χρησιμοποιούνται για να ξεχωρίσουν τους φθόγγους βοηθούν τους γλωσσολόγους να ερευνήσουν αυτά που κάθε φορά θέλουν και να επιτύχουν τους σκοπούς τους. 


*Σ.τ.Μ.: Πώς θα μπορούσαμε να μπερδέψουμε τους γλωσσολόγους και τους φωνητικούς στην καταγραφή των φθόγγων; Να ρουφήξουμε ήλιο και να μιλάμε σαν καρτουνάκια χωρίς να ξεχωρίζει κανένας φθόγγος από τον άλλον και να μην διαφέρει καμιά φωνή από την άλλη (χιχιχιχιχι)!

1 σχόλιο:

Bery είπε...

Διαβάστε περισσότερα:
http://ilovelinguistics.wordpress.com/2009/10/21/%CE%B1%CF%83%CE%BA%CE%AE%CF%83%CE%B5%CE%B9%CF%82-%CE%BF%CF%81%CE%B8%CE%BF%CF%86%CF%89%CE%BD%CE%AF%CE%B1%CF%82/

http://ilovelinguistics.wordpress.com/2009/09/19/schwa-rules/